post

Blivande arkitekten Joakim

Hej på nytt! Det är hög tid att presentera vad jag sysslar med om dagarna, nämligen att plugga till arkitekt.

Om arkitektutbildningen

Jag läser arkitektutbildningen på KTH som är en 300 högskolepoäng lång utbildning förlagt på 6 grundterminer samt 4 fördjupningsterminer. I slutet gör man ett sedvanligt examensarbete. Arkitekter jobbar med att planera, skissa, organisera och genomföra olika projekt. I stort sett alla fastigheter du ser på stan eller broar, skyskrapor och så vidare är allt som oftast ritade av arkitekter. Arkitekterna kan enkelt uttryckt påstås vara konstnärerna bakom en byggnad medan ingenjörerna ser till att byggnaderna står stadigt på marken genom beräkningar och tidigare erfarenheter.

Anledningen till varför jag läser arkitektutbildningen

Redan som barn tyckte jag att det var häftigt med iögonfallande skapelser gjorda av människan. Pyramiderna i Giza var trots sitt enkla utseende fullkomligt briljanta i utförandena. Genom att vara arkitekt bakom morgondagens byggnader vill jag att framtidens människor ska hänföras av mina idéer och utan krusiduller inse att mycket hårt arbete ligger bakom mästerverken.

Projekt jag vill genomdriva

Jag vill inte vara alltför uttömmande med risk för att konkurrenter norpar mina visioner, men jag ska inte göra dig som läsare besviken, utan snarare nyfiken.

Jag vill skapa skyskrapor som är sammanvävda på ett finurligt sätt. Meningen är att man ska kunna färdas både horisontellt och vertikalt i och mellan byggnaderna. Hur deras utformning kommer vara ligger än så länge på idéstadiet men jag kan lova att det kommer bli en spektakulär syn. Den som lever får veta helt enkelt!

Vidare vill jag gärna vara en så pass ekologisk arkitekt som möjligt. Organiska rester är inte otänkbara att smycka byggnaderna med på något sätt.

Att komma in på arkitektutbildningen

Det är inte lätt att bli antagen, det ska jag inte sticka under stol med. Gör gärna arkitektprovet varje termin så har du en god chans att dels bygga rutin och dels göra ett namn för dig själv. Lycka till!